Cugir coat of arms

Cugir.net barlogul online al cugirenilor de pretutindeni bârlogul online al Cugirenilor de pretutindeni

Cu tzoacla peste Europa, cu tzoacla peste munte

27.04.2010

The Goods

The Goods

In urma cu cateva luni, mama imi povestea despre doi pustani care vin zilnic pe biciclete la scoala. Parcurg o distanta relativ mare, de peste 10 km din catunul Feteni pana la Scoala "Iosif Pervain" din Cugir. Ii poti cunoaste pe cei doi, Gheorghe si Radu, de pe rideacross.eu. Ei fac mountain biking in stare pura: au biciclete foarte proaste, trebuie sa vina la scoala si nu locuiesc peste saptamana in caminul care le e dedicat. Atunci, locuiind in SUA, am vrut sa ii cunosc pe cei doi si pe ceilalti, potentiali beneficiari ai unor biciclete de munte. Va dati seama?, ei pot fi viitorii campioni la mountain biking. Acum, toata povestea asta era coroborata cu faptul ca in urma cu un an exista o masina de teren care ii transporta pe majoritatea mai bine de 10 km pana la scoala. Incepand de anul trecut masina aceea nu mai exista si nu mai exista nici subsidii pentru angajarea unui sofer. Pe scurt, considerand cele de mai sus, cei aproape 30 de elevi de la munte merita cate o bicicleta! Si nu orice tip de bicicleta ci una buna!

Extinzand perspectiva, Cugirul merita un club de mountain biking si lucram si la aceasta initiativa impreuna cu Clubul Sportiv Orasenesc.

Traseul

Traseul Sheffield - Cugir pe care il voi face impreuna cu Calin Gruia in vara asta e o... abordare evenimentiala:) a proiectului nostru. Oricum  ne apucaseram deja de touring, oricum ne-am achizitionat niste tzoacle excelente, acum tot ce vom face va fi plierea turului nostru pe aceasta cauza! Traseul e aproximativ 2500 km si nu pare atat de greu. Nu sunt mari diferente de nivel, iar marea parte a calatoriei se va intampla prin Germania si Austria. Ei bine, nemtii si austriecii au mare respect pentru ciclistii din trafic, deci ne vom simti in siguranta. Am estimat o luna pentru tot traseul.

Pentru a finanta tot proiectul ne-am pus un target poate prea ridicat si prea optimist, 10.000 de euro, insa 7.000 ar trebui sa ajunga. DHS, producatorul de biciclete de la Deva ne-a promis ca va furniza toate bicicletele pana la inceperea noului an scolar. Restul de bani vrem sa il strangem din donatii prin PayPal, insa romanii nu sunt mari donatori. In UK s-ar putea sa prinda mai bine acest tip de fund raising. Deja se pare ca am reusit sa adunam o suma extrem de modesta. De curand am deschis si contul pentru donatii directe prin virament in RON. Un sponsor corporate ar fi insa cea mai indicata solutie, in fapt RideAcross e un proiect al asociatiei 2Celsius (www.2celsius.org), cu care organizam totul.

Trebuie sa fac o precizare foarte importanta. Asta nu e un proiect de caritate de care am tot auzit trancanindu-se, nu e vorba de niste copii necajiti, vai de capul lor, pe care milostenia noastra i-ar face mai fericiti pentru cateva zile. Sunt niste copii inteligenti, absolut normali, frumosi si sanatosi, de la munte. Mananca cea mai sanatoasa hrana cu putinta, traiesc aproape de natura - in peisaje montane seminaturale de o frumusete rara - cugirenii stiu ca nu vorbesc prostii. Apare doar o problema legata de echitate, de egalitatea de sanse privind accesul la educatie. Daca cei de la oras au nevoie de un sfert de ora sa vina la scoala, ei si-ar pierde o zi intreaga pe drum. Bicicleta va fi un mijloc de transport sustenabil ce nu are nevoie de mare intretinere si nici de investitii ulterioare. Ca sa nu mai spunem ca e amuzant, eficient si sanatos. In mod evident se va arde mai putin combustibil fosil atunci cand ei se indreapta spre scoala sau spre internat - de fapt e o solutie 'carbon 0'.

Job-uri verzi

Scopul "ascuns" al proiectului meu este sa aduc in sfera publica, prin 2Celsius, noi concepte legate de ecologie si economia verde. Cel mai important este acela de "slujba verde".

Un job verde este acea slujba care sustine o familie si o cariera profesionala si care contribuie in mod direct la cresterea ori cel putin conservarea calitatii mediului inconjurator. E definitia lui Van Jones in "The Green Collar Economy€". Precum traditionalele slujbe manufacturiere ale muncitorilor cu gulere albastre, gulerele verzi se intind de la cei slab calificati ori cei in pozitii entry level pana la cei bine calificati si cu joburi bine platite ce includ oportunitati de avansare atat in ce priveste castigul cat si dezvoltarea profesionala. Canditi-va la gulerele verzi ca la o versiune 2.0 a demodatelor gulere albastre upgradate cu respectul fata de Terra si care se ridica la provocarile ecologice ale timpurilor noastre€, spune Jones.

Productia de biciclete presupune "green jobs". Si ea se intampla si in Romania. Din moment ce produce ceva ce nu polueaza si ofera locuri de munca decente si calificate, lucrul la fabrica de biciclete e un "green job", spune Lucian Contras, directorul de vanzari de la DHS. Iar productia e dublata de activism.

Ideile de „green collar jobs” si de productie verde locala, pentru un ecologist, trec dincolo de problema analizei sincronice sau a evolutiei productiei de biciclete pe piata romaneasca si propun o noua perspectiva asupra businessului de profil. Intr-o suficienta masura, programe precum „La Pedale”, organizat de Green Revolution la Bucuresti, „Verde pentru biciclete” - la Timisoara, ori „Ride Across” in munti sustin un mediu mai curat, dar si economia gulerelor verzi.

Bicicleta este o nevoie a omului economiei verzi. Astfel, programele organizatiilor ecologiste dau complexitate actiunilor lor si sustin o mica productie manufacturiera prietenoasa cu mediul. Localnicii, ca regula generala si ca peste tot in lume, trebuie sa foloseasca biciclete produse in zona sau in tara lor, fabricate de fratii si surorile lor. Aceasta stare de fapt, care depaseste o viziune ingusta de consumator, genereaza un mic sistem economic local, care functioneaza pe baza interdependentei, deci a ecologiei. Scopul il reprezinta dezvoltarea si castigul, evident, insa marea finalitate se numeste „Carbon 0” combinat cu putina caritate.

Imi amintesc ca acum ceva ani, impreuna cu Slow Food si WWF, 'promovam' sau doar laudam branza facuta de cei din marginimea Cugirului. E un exemplu excelent de a fi 'slow' intr-o economie si un consumism cretinizant. In fapt, parintii copiilor carora le vom da bicicletele, cum bine stiti, coboara duminica de duminica cu branza in desagi sa o vanda in piata cugireana. Si o fac la fel de 1000 de ani. E inca un exemplu de productie sustenabila cu respect pentru biodiversitate si cultura locala. Cateva biciclete de munte nu pot decat sa ajute.

  Raul Cazan

Pentru mai multe informatii, accesati www.rideacross.eu

 

Adaugă comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fiți logat. Nu aveți cont încă? Înregistrați-vă acum.

Ce au zis alții

Afişare rezultate 1 la 1 din 1
 

Margareta Chirosca de la Ann Arbor, Mi, USA

luni, 10-05-10 22:46

Cred ca e o idee extraorinara! felicitari celor care au reusit sa o gindeasca si sa o sustina cu munca siproiecte viabile.Si eu gindeam ca bicicletele,asa cum sunt, sau cu un atasament pentru mai multe persoane, ar putea fi un mijloc e transport comod si fara carburant, de a explora imprejurimile Cugirului, cu frumusetile sale.Bicicletele ar putea fi inchiriate cu ora, insa locurile merita sa fie vazute de cit mai multi straini...Asa, poate ca am dezvolta si turismul in zona..Sau se pot folosi masini mic, ca cele de golf, sau cele casate, aranjate si vopsite...E o alta idee.
Urez succes initiatorilor si ma alatur lor, daca ar dori si o "persoana tomnateca" printre ei...